MODRAGNE – méthode traditionnelle

Je máj. Obdobie, keď vinohrad hlási pohotovosť a začína preverovať našu pripravenosť na nástup buriny, múčnatky, peronospóry a kontroluje dostatok rúk na zelené práce. Je to čas, keď sa väčšinou všetko kazí a počasie sa blázni. A aby toho nebolo málo, tak aj základné vína na výrobu sektov sa hlásia o slovo. Vína sú jemnučké, po zime dôkladne vymrazené, vínny kameň je tak stabilizovaný ale hlavne v pivniciach je optimálna teplota na naštartovanie sekundárnej fermentácie vo fľaši. Najprv treba vína poslať na analýzu, aby sme vedeli nastaviť začiatočný prídavok cukru, ktorý sa pri sektoch pohybuje od 20-24 g/L.

Základné vína ročníka 2018 pripravené na analýzu.

Po pridaní cukru a špeciálnych „šampanských“ kvasiniek“ sa vína naplnia do hrubostenných sektových fliaš a uzatvoria korunkovým uzáverom. 

Plnenie do fliaš a uzatváranie korunkovým uzáverom.

A potom šup do pivnice na zopár rokov. Fermentácie začína v podstate okamžite a pri pivničnej teplote trvá niekoľko mesiacov. Potom už len víno zreje, harmonizuje sa rozkladom kvasiniek a čaká, kedy vyzreje do takej miery, že sme s ním spokojní. Ovocnejšie sekty nechávame vyzrievať tak 2-3 roky, ročníkové aj dlhšie, podľa toho, ako sa vyvíja ich kvasinkový buket. 

Tento rok putuje do pivnice ružový Dorfnelder, Frankovka, Rizling, Rulandské šedé, Pinot blanc a samozrejme Chardonnay.  

A ako sa nakoniec dostanú naše sekty na váš nočný stolík, ako ich striasame a odstrelujeme, o tom až nabudúce. Ale ten, kto už navštívil naše vinárstvo v Modre vie, že sekty treba pravidelne kontrolovať, takže koštovky neodkalených sektov so sekerou v ruke sú nutnosťou.

A takto vyzerá čerstvo naplnený ružový fešák, ktorý na vás čaká v našej pivnici. 

Predsa len je však tradičná metóda výroby sektov postavená na čistote a jemnosti chuti a delikátnosti jemných bubliniek, takže kto si chce túto eleganciu vychutnať už teraz, najbližšia cesta k našim limitovane degoržovaným sektom je cesta do nášho vinárstva, alebo priamo do nášho eshopu.

Nový rok s novými vinohradmi

Chvíľku sme si odpočinuli a ani sme sa nenazdali, už sme znovu vo vinohrade. Príjemné januárové teploty nám troška pomohli a my sme sa mohli naplno venovať kľčovaniu a príprave plôch pre novú výsadbu. Do našej zbierky krásnych modranských honov pribudli slnečné Šajby, čarovné Šarkaperky a plodné horné Šnavdy. Už sa tešíme a pomaly začíname špekulovať nad tým, aké odrody si tieto hony zaslúžia. Silván, Ruland? Máme však ešte troška času, kým si pôda oddýchne a tak to s Vami v tomto roku môžeme prebrať, čo by sa Vám páčilo, čo by ste chceli, aby mali Malíkovci vo svojej pivnici, čo by mala mať Modra vo svojom chotári?

Modragne, pravé modranské

Magická príťažlivosť šumivého kumštu tradičnej metódy je opojná. Je to zážitok a chôdza po ihličkách od jarného rezu až po sabráž. Celá metóda je tak fascinujúca a plná delikátnych operácií, že až no. Je v nej plno nadávok, zranení, nežností, koštovania, trpezlivosti, až mám pocit, že aj ja som vyrobený tradičnou metódou. A čím dlhšie to robíme, tým som viac presvedčený, že pri výrobe šumivých vín je najdôležitejšou technologickou zručnosťou predstavivosť. Tentokrát sme založili pinot blanc, chardonnay a frankovku. To bude tá správna modraňská apelácia. Pinot je šťavnatý a jemný, chardonnay mohutné a dobre drží kontúry, frankovka je živá a drží šumivé pri živote. Už tri roky sme len v testovacej fáze, ale definitívny postup a tvár našich šumivých vín sa nezadržateľne odkrýva. Aké budú naše šumivé vína, ako chutia a ako sa pripravujú, to všetko sa môžete dozvedieť na našich degustáciách. A kto bude mať záujem, môže si priniesť vlastnú chladnú zbraň na sabráž, sekeráž, guláž. Viac fotiek na našom facebooku.

Vinohradnícke množiny

Už nemám pochybnosti. V posledných rokoch sa nám v modranskom chotári premnožili zajace. Sú všade. Mladé behajú pred traktorom, staré za traktorom. Behajú po skupinkách i osamote, behajú po všetkých honoch a všetkými smermi. Pre vinohradníkov je to smutnejšia správa, pre líšky veselšia. V posledných rokoch sa nám v chotári premnožili líšky. Za posledných dvadsať rokov som v Modre videl tri líšky. Z toho včera dve. Vyzerá to tak, že sa nám v chotári premnožia dravce. Čo je zasa smutná správa pre škorce a veselá pre vinohradníkov. Poľovníci sa nanešťastie množia pomalšie a to ešte úplne zbytočne, pretože zajac nemá parohy. O divých sviniach som už písal. Tie sa množia nezávisle od poľovníkov aj dravcov. Srnky radšej ani nespomeniem, tie žerú všetko a hlavne to, čo by žrať nemuseli. Množia sa spoľahlivo. No a srnky žerú len psy utrhnuté z reťaze, ale tie sú vďaka poľovníkom ohrozeným druhom. A pre nás len oči pre plač a prázdna množina.

Aký bude ročník 2013?

Tohtoročné oberačky sú nezvyčajne dlhé a pohodlné. Krásne počasie strieda studená noc a tak môžeme každej odrode, vinohradu, vínu venovať maximálnu pozornosť. Odrody postupne dozrievajú a každé víno dizajnujeme podľa našich predstáv. Máme čas sa s ním hrať. Je to pestrý ročník a vína budú veľkolepo rozmanité. V tankoch pomaly dozrieva pestrá kytica chutí a charakterov. Na kĺčoch nás čaká už iba hrozno, ktoré pôjde do dreva a do archívov. Na záver môžem konštatovať, že kvalita ročníka 2013 je iba v našich rukách a znalostiach. Ročník 2013 je definitívne ročníkom bez výhovoriek. Teda aspoň v Modre.

Prečo Modra?

Máme na stránke nový blog. A treba ho plniť. Vatou, písmom, vínom? Keďže mi slová idú horšie ako vinohradnícke nožničky, dlho som rozmýšľal, kde začať a čo by tak mohlo fajnšmekrov zaujímať. To, že sme každý deň vo vinohrade, nadávame na počasie, chválime počasie? Rozprávame o vínach, koštujeme vína, robíme vína, žijeme vínom. Presviedčame sa, že ľudí zaujíma kvalita a to, odkiaľ víno je. Kto ho robí a prečo ho robí? Prečo je kýbeľ najdôležitejšia vinárska technológia a hadica je hneď v závese? Prečo diviaky rýpu zrovna naše vinohrady a prečo sú zajace, srnky a škorce vlastne svine? Prečo sme zostali v Modre a aj napriek každodennej drine vstávame s pocitom zvedavosti, čo nám príroda v novom dni nadelí, čím nás poteší, ukľudní, pohladí. Čím nás naserie, zdrví, zbezradní. Modra nás drží nakrátko a my milujeme ten údel, ktorý je súčasťou niečoho hlbšieho, staršieho, čo nás prekonáva a čo prekonávame. Chceme byť súčasťou tvrdohlavej modranskej tradície a nemôžeme inak. A presne na toto všetko budem v blogoch dávať odpovede. Vitajte v Modre.